Lurer du på noe? 

Her er svar på spørsmål som vi har fått fra våre kunder!


Hva koster ettersøksavtalen i Sporio?

- Prisen på ettersøksavtale gjennom Sporio er 599,- i året, inkludert moms. Du har da dekning i alle områder hvor vi har avtale med en ekvipasje. Du betaler ikke noe mer om du skulle trenge ettersøk, dette er gratis. 

Hvordan betaler jeg for avtalen i Sporio?

- Vi sender ut faktura for det årlige beløpet på 599,- på mail slik at du kan betale regningen på vanlig måte i nettbanken eller via Vipps. Straks beløpet er inne på vår konto sender vi deg en skriftlig bekreftelse med dokumentasjon på at du har et gyldig abonnement. Trenger du noen gang et ettersøk koster ikke dette noe ekstra. 

Hvordan dokumenterer jeg avtalen hvis jeg blir spurt?

- Noen tilsynspersoner vil trolig kjenne til Sporio slik at det holder å vise appen. Hvis ikke kan du vise den skriftlige bekreftelsen du mottar elektronisk fra oss i Sporio så snart abonnementet er betalt. Og når Miljødirektoratet åpner opp for det vil vi også legge inn avtalen i appen deres. 

Når må man ha ettersøksavtale?

- Loven stiller kun krav om tilgang til godkjent ettersøkshund og hundefører ved jakt etter elg, hjort og rådyr. Ved jakt etter annen type storvilt har man riktignok en plikt til selv å foreta ettersøk og undersøkelser ved en eventuell skadeskyting, men det er ingen plikt verken til å ha en gyldig ettersøksavtale eller til å utføre søket med en hund på samme måte som ved jakt etter elg, hjort eller rådyr.

Holder det at bare én i jaktlaget har gyldig avtale med Sporio?

- Nei, dessverre. Avtalene i Sporio er individuelle og alle som jakter elg, hjort eller rådyr og som skal bruke Sporio sin ettersøksavtale må tegne eget abonnement. Dette gjelder uansett om jegeren jakter alene eller er sammen med andre i et jaktlag. Man kan ikke be om ettersøk via appen på vegne av andre skyttere.

Kan jeg laste ned appen og bli kunde i Sporio etter at jeg har skadeskutt?

- Nei, beklageligvis. Vi sender ut faktura straks du har lastet ned appen og registrert deg som kunde, og først når beløpet er innbetalt vil du motta bekreftelse på at abonnementet er i gang. Det beste er altså å ordne deg en gyldig ettersøksavtale før du drar på jakt - akkurat slik loven faktisk krever av deg. 

Tilbyr dere ettersøkstjenester etter annet vilt?

- Nei, ikke enda. Lovkravet p.t. er at det er nødvendig med ettersøksavtale på elg, hjort og rådyr, og det er dette vi fokuserer på nå. Likevel, lovverket er i endring og trolig blir det krav om ettersøk etter villsvin også om kort tid - en dyreart som er på full fart inn i landet, bokstavelig talt. Vi har kontakter som kan hjelpe med ettersøk etter villsvin, så send oss gjerne en melding om dere vil bli satt i kontakt med noen. Og kanskje er vi på plass med en tjeneste for villsvin om kort tid også. 


Når skal man sette i gang et ettersøk?

- Godt spørsmål som det ikke er et riktig svar på, men vi pleier å si at hvis du ikke finner viltet etter at du har lett på skuddplassen eller innenfor en rimelig avstand fra skuddplassen (100-150 meter), så ønsker vi at du tar fram mobilen og rekvirerer et ettersøk gjennom appen vår. Da er det en viss sannsynlighet for at det går et skadeskutt dyr rundt i terrenget og ettersøk er nødvendig. 

 

Vi bygger en landsdekkende digital ettersøksavtale.

- Bli med du også!


Jeg har hund og vil gjerne bli ettersøksjeger - hva gjør jeg?

- Vår anbefaling er å kontakte Norsk Kennel Klub (NKK) eller raseforeningen til hunderasen din for å få mer informasjon om kurs og tester som skal bestås for deg og din hund. Et annet alternativ er å ta kontakt med ditt lokallag i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) hvor du også kan få god veiledning. Både NKK og NJFF arrangerer flere prøver hvert år. 

Jeg er godkjent som ekvipasje - hva forplikter jeg meg til hos Sporio?

- Vi forventer at ekvipasjer hos oss gjør så godt de klarer for å stille til ettersøk når en av våre jegere har vært uheldig i ditt område. Likevel, vi vet at dette ikke alltid er mulig. Andre forpliktelser kan komme i veien eller at noe gjør at et ettersøk ikke er mulig for deg og hunden din den dagen. Det kan jo hende at du faktisk er ute på et annet ettersøk når alarmen går. Med god dekning og flere ekvipasjer i samme område tror vi imidlertid at en annen ekvipasje kan stille den dagen du ikke er tilgjengelig.

Hva kreves for å bli en del av team Sporio?

- Ekvipasjen må ha gått de nødvendige prøvene (blodspor og ferskspor) og bestått disse i henhold til lovkravet. I tillegg må ekvipasjen ha bestått jegerprøven og dermed være i stand til å avlive viltet som det søkes etter. Les mer om hva som kreves hos Miljødirektoratet eller i Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst. Det kreves ikke videregående ettersøk del 1 og 2, men vi i Sporio ser på det som en bonus i vår videre utvikling. 

Må ekvipasjene også ha appen og betale abonnement?

- Ekvipasjene må også laste ned appen og registrere seg der, noe som er essensielt for i det hele tatt å få pushvarslene som er sentrale her. Appen ser tilsynelatende ganske lik ut for alle, men bakenfor registrerer vi ekvipasjene annerledes i systemet slik at de får de riktige varslene. Og ekvipasjene behøver ikke å betale for abonnementet i Sporio - dere er jo en del av ryggraden i Sporio og får selvsagt appen helt gratis

Søker dere etter noen spesielle hunderaser?

- Nei, alle hunder og hunderaser kan gå ettersøk hos oss såfremt de har gjennomført og bestått blodspor- og fersksporprøve. Både hund og hundefører må være godkjent i henhold til kravene stadfestet i loven.